KOLON TESİSATI


Doğal gaz tüm diğer özelliklerinin yanı sıra temiz bir yakıt olması, kükürt ve kül gibi atıkları bünyesinde bulundurmaması nedeniyle, yaşam kalitemize büyük katkıda bulunarak hava kirliliğini de aynı derecede azaltacaktır.

Bileşiminde zehirli madde barındırmaması, havadan hafif olması ve önceden kokulandırıldığı için herhangi bir kaçak anında kendini belli etmesi ve uçarak ortamdan uzaklaşması nedeni gözetildiğinde hem güvenli bir gaz, hem değerli ve güvenli bir yakıt, hem de verimli bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda doğal gaz homojen bir yakıt olması nedeniyle otomatik yakma sistemleri kullanılarak hassas ve kontrollü bir şekilde yakılabilmektedir. Bu nedenle doğal gaza kazanlara ve mutfak dairelerine kadar çekilen gaz boruları vasıtası ile kolayca erişilebilmektedir.

Gaz borularının servis edildikleri ana hatlardan alınıp binaların ve dairelerin içlerine dağıtılması işlemi uzmanlık, bilgi ve birikim gerektirmektedir.

Bina içi çalışmalar, bina içi kolon hatları ve daire iç tesisatlarının döşenmesi bakımından gerek maliyet, gerek ise işçilik olarak farklılık gösterebilmektedir. Firmamız tarafından bina içi kolon hatları konusunda profesyonel ekibimiz ile hizmet verilmektedir. Detaylı bilgi ve fiyatlar için bize ulaşabilirsiniz.

Bina İçi Kolon Tesisatı Parçaları

1- Çelik Borular

Doğal gaz tesisatlarında kullanımına müsaade edilen borular TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kapsamındaki çelik borulardır. Bu borular, özel olarak doğal gaz ve petrol taşımada kullanılan borulardır ve ‘’1/2’’ ile 12’’ arasında boyuna dikişli olarak üretilmektedir.

1.2 Çelik Boru Birleştirme Teknikleri

Doğal gaz tesisatında boru bağlantıları

-vidalı

-kaynaklı

– flanşlı

olabilmektedir.

1.3 Dağıtım Ana Borusu

Ana emniyet vanasından başlayıp regülatöre ve sonra da daire girişindeki gaz sayaçlarına kadar giden ve düşey ya da yatay olarak çekilebilen boru hatlarıdır.

1.4 Doğal Gaz Borusu Birleştirme Elemanları

-Dişli Birleştirmeler; kolon hattında sayaç bağlantı noktalarında, küresel vanaların takılması ve konik rakor bağlantıları hat armatürlerinin takılmasında kullanılmaktadır. Bu dişli bağlantıların tümü TS 10242 normuna uygun olmalıdır. Dişli bağlantılar sadece ana servis hattı ve bina girişi arasındaki armatürlerin bağlantılarında kullanılabilir. Bundan sonraki hat tamamen kaynaklı olarak yapılmalıdır.

-Kaynaklı Birleştirmeler; bina doğal gaz tesisatı yapılabilmesi için kolon tesisatı yapan firma bünyesinde en az iki adet yetki belgeli tesisatçının bulunması ve kaynak için ise çelik boru kaynakçısı sertifikasına sahip bir kaynakçının kaynakları yapması gerekmektedir.